Tрпе пијаница

Трпе се опијанил и заспал на клупа. Поминал некој педер и си го изебал и му оставил 100 денари. Се разбудил Трпе оти му пристудело ги видел стоте денари и одма отишол да ги испие. На враќање пак си заспал на клупата. И пак исто му се случило. Се буди Трепе и пак оди да ги испие стоте денари:
- Дечки, дај лименка, од точеното ме боли газот!