Дедо Трпе

Дедо Трпе бил пред умирање и му вика на внукот.
- Ај оди земи од оние моите омилени колачиња што ги прави мајка ти, и донеси ми.
Се враќа внук му:
- Ма не дава, вика дека и се за утре, за на погреб!