Tрпе

Оди Трпе на лекар и се жали:
- Докторе, веќе не ми се дига на жена ми.
- Како бе не ти се дига. Ај донеси ја жена ти утре да видиме што е работата.
Доаѓа Трпеица следниот ден и лекарот и вика:
- Ај сега соблечете се. Свртете еден круг околу ординацијава. Наведнете се малку. Добро, може да се облечете.
Се облекува Трпеица, а лекарот му се врти на Трпе:
- Трпе, не бери гајле, совршено си здрав. И мене не ми се дигна на жена ти.